Skip to content
Menu

In de media

Vragen naar aanleiding van onze persberichten? Neem dan contact op via email: info@dorpsfeestwesterland.nl


Persbericht 2021

WESTERLAND – Door de omstandigheden waar wij momenteel nog steeds mee te maken hebben, is het wederom niet mogelijk om een groot feest te geven op het hoogste punt van Wieringen. Maar stopt dit de organisatie om het feest niet te kunnen en/of mogen vieren… NEE

Het feest gaat gewoon door! Wel met enige aanpassingen maar zeker niet minder gezellig. Het bestuur van het Westerlander dorpsfeest is super flexibel en gaat de feestgangers dan ook niet teleurstellen.

De naam van dit unieke feest?

‘Het Westerlander Dorpsfeest komt naar u toe deze zomer!’

“We doen dit op 19 juni met een Livestream 2.0 in samenwerking met Feest DJ Eric
en De Westerlander BORREL BOX!!
Iedereen kan een borrel box bestellen. Dit pakket zal boordevol zitten met items om jou huis om te toveren tot je eigen dorpsfeest. Zo zullen wij er samen een echt knalfeest van maken. Naast dit fantastische pakket maak je ook nog eens kans op geweldigen prijzen waarvan wij tijdens de livestream de winnaars bekend maken en deze ook direct komen verblijden met hun overwinning. Met als hoofdprijs een liveoptreden van Petra Rotgans bij jou voor de deur! Wie wil dat nou niet?! Natuurlijk zullen wij hierbij rekening houden met de coronamaatregelen, al zal dit de pret absoluut niet drukken!

Nu hoor ik jullie al denken waar kan ik deze fantastische borrel box bestellen?
Heel simpel gewoon even een mailtje sturen naar dorpsfeestwesterland@hotmail.com met daarin uw naam/ adres/ 06-nummer / geboortedatum. Deze borrel box is bedoeld voor 2 personen en al verkrijgbaar voor maar € 25,-

Besteld? Dan zorgen wij er persoonlijk voor dat deze borrel box(en) op de middag voor dit fantastische feest bij u thuis wordt bezorgd op een manier waar een klein dorp groot in is.

Dit fantastische feest zal vanaf 19:30 van start gaan en dan zullen wij is laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn!!”

https://m.twitch.tv/feestdjeric

Namens Stichting Dorpsfeest Westerland,
Tot dan!

Bestuur Dorpsfeest Westerland

 

Persbericht 2019

Wieringer verenigingen blij met donatie Dorpsfeest

WESTERLAND – Voorzitter René Hoekenga van het Dorpsfeest Westerland heeft vandaag weer een fors aantal Wieringer verenigingen blij gemaakt met een gulle donatie. Hoekenga deed dit tijdens een bijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van alle verenigingen die hebben meegeholpen met het Dorpsfeest en de Boerenlandfair aanwezig waren.

Dit jaar hebben we met deze evenementen een record bedrag van ruim 10.000 euro opgehaald. En dat is een resultaat waar we allemaal trots op kunnen zijn“, aldus Hoekenga, die tijdens de bijeenkomst tevens afscheid nam van 2 bestuursleden. André Bregman ruim 25 jaar als bestuurslid en Niels Deykers ook jaren lang verbonden aan het dorpsfeest, waarvan de laatste 4 jaar als secretaris in het bestuur.


De vertegenwoordigers van de Wieringer verenigingen zijn blij met de extra bijdrage – foto PR

Het geld dat de verenigingen voor hun inzet krijgen komt goed terecht. Bijna alle verenigingen krijgen door bezuinigingen vanuit de gemeente steeds minder subsidie. “En dan is iedere gift welkom“, liet één van de aanwezigen weten. “Daarom is het goed, dat we dit op deze manier met elkaar kunnen doen.” Blije gezichten alom dus in het Dorpshuis van Westerland. Tijdens het in ontvangst nemen lieten de vertegenwoordigers ook weten waar het geld aan zal worden besteed. Soms gebruiken de vereniging de donatie voor de aanschaf van iets nieuws, vaker nog gaat het geld in de spaarpot van de vereniging of stichting voor het doen van een toekomstige, grotere uitgave. Daarnaast probeert het bestuur bij voldoende opbrengsten een bepaald initiatief extra te belonen met een additioneel bedrag. Voorzitter Hoekenga: “Door een uitzonderlijke goede omzet dit jaar heeft het bestuur gekozen voor het initiatief het Tweede Thuis, op Westerland.” Vandaar dat Stichting Hospice Hollands Kroon € 500,- extra ontving.

Tegenprestatie
De aanwezige verenigingen kregen de bijdrage aan de verenigingskas niet zomaar. Zij hebben hiervoor een tegenprestatie moeten leveren; meehelpen tijdens het Dorpsfeest en de Boerenlandfair. Zowel het Dorpsfeest als de fair worden jaarlijks georganiseerd door vrijwilligers die worden geleverd door de verenigingen. En traditiegetrouw gaan de opbrengsten van zowel het Dorpsfeest als de fair naar de Wieringer verenigingen die ook meehelpen bij de organisatie. In de aanloop naar het Dorpsfeest, en ook tijdens het evenement, zetten zich dagelijks tussen de 40 en 50 vrijwilligers in om het tot een geslaagd evenement te maken.

Verenigingen die volgend jaar een extraatje willen ontvangen kunnen hierover informatie vinden op de contactpagina van de website van het Dorpsfeest: www.dorpsfeestwesterland.nl. Hier staan ook de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een donatie.

Persberichten 2018

Wieringer verenigingen blij met donatie van Dorpsfeest

Succesformule zorgt voor ruim 9500 euro

WESTERLAND – Voorzitter René Hoekenga van het Dorpsfeest Westerland heeft vandaag weer een fors aantal Wieringer verenigingen blij gemaakt met een donatie. Hoekenga deed dit tijdens een bijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van alle verenigingen die hebben meegeholpen met het Dorpsfeest en de Boerenlandfair aanwezig waren. “Dit jaar hebben we met deze evenementen een bedrag van ruim 9500 euro opgehaald. En dat is een resultaat waar we trots op kunnen zijn”, aldus Hoekenga.

De vertegenwoordigers van de Wieringer verenigingen zijn blij met de extra bijdrage (foto aangeleverd PR, bewerkt door Henk-Jan Wittink).

Het geld dat de verenigingen voor hun inzet krijgen komt goed terecht omdat verenigingen de laatste jaren steeds minder – of soms zelfs helemaal geen – subsidie meer krijgen en dan is iedere gift welkom. Hoekenga merkte op, dat dit teruglopen van subsidies voor verenigingen ook gevolgen heeft voor het Dorpsfeest Westerland. “Steeds meer verenigingen doen een beroep op ons”, zei hij. “Daar zijn we aan de ene kant heel blij mee, want dat betekent dat er meer vrijwilligerers zijn om ons feest te helpen organiseren. Maar aan de andere kant heeft dat ook gevolgen voor de verdeling van de opbrengst. Meer verenigingen betekent immers een kleinere donatie per vereniging.”

Om die reden is het bestuur van het Dorpsfeest Westerland doorlopend op zoek naar manieren om het programma voor het Dorpsfeestweekend zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor alle leeftijdsgroepen. “Dat vraagt om creatief denken en doen van de bestuursleden. Bij het samenstellen van ons programma proberen we ieder jaar weer in te spelen op wat het publiek vraagt”, zegt Hoekenga, “En daar slagen we wonderwel goed in”. Zo is er een paar jaar geleden bijvoorbeeld de Obstacle Run aan het programma toegevoegd en dat bleek een schot in de roos. Hoekenga: “De Run kende een vliegende start en groeit nog steeds. Daar zijn we erg blij mee, want meer deelnemers en meer publiek betekent meer inkomsten voor de verenigingen. En daar doen we het tenslotte voor. Dat geldt overigens ook voor de Boerenlandfair op zondag. Ook daar krijgt het publiek ieder jaar weer een ander programma aangeboden en zien we een sterke groei van de bezoekersaantallen.”

Succesformule
Een succesformule voor het Dorpsfeest en de Boerenlandfair is niet echt te geven vertelt Hoekenga. “Het is geen optelsom van ‘leuk programma plus mooi weer = succes’. Was dat maar zo simpel. Een goed programma is nodig, mooi weer is meegenomen, maar de doorslaggevende factor zijn de vrijwilligers. Zonder hen geen Dorpsfeest of Boerenlandfair. Zonder hen geen fantastisch, bruisend feest. Al die vrijwilligers, die zich soms dagenlang voor ons feest inzetten, vormen de basis voor onze succesformule en daar moeten we zuinig op zijn. Zij verdienen het om vandaag in het zonnetje te worden gezet.”

Naast de lovende woorden van Hoekenga ontvingen de aanwezige verenigingen ook de bijdrage aan de verenigingskas in de vorm van een cheque. De verenigingen kregen deze bijdrage echter niet zomaar; er werd als tegenprestatie gevraagd, dat ze actief meehielpen tijdens het Dorpsfeest en de Boerenlandfair.

Persberichten 2017:

Verenigingen ontvangen 9000 euro

WESTERLAND – Vertegenwoordigers van 23 Wieringer verenigingen zijn eind november blij gemaakt met een gulle gift van het Dorpsfeest Westerland. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse uitreiking van de donaties aan de verenigingen. Zij ontvingen in totaal 9000 euro uit handen van voorzitter René Hoekenga van het Dorpsfeest. “Ons jubileumjaar was een topjaar”, liet hij weten.

De verenigingen hebben als tegenprestatie vrijwilligers geleverd tijdens het Dorpsfeest en de daaraan gekoppelde Boerenlandfair Westerland.

Jubileumeditie Dorpsfeest is feest met strik erom

WESTERLAND – De 35e editie van het Dorpsfeest Westerland was er eentje om in te lijsten. “Een feest met een extra strik eromheen”, aldus voorzitter René Hoekenga van het Dorpsfeest. “We hadden fantastisch weer, enorm veel publiek op de Boerenlandfair op zondag en ook de zaterdag was een dag vol gezelligheid en drukte.” Hoogtepunt op zaterdag was volgens Hoekenga de Obstacle Run, waarvoor burgemeester Nawijn het startschot gaf. Hoekenga: “Zijn komst betekent erkenning voor onze vrijwilligers en de manier waarop zij zich ieder jaar weer inzetten voor de hele gemeenschap.”

Hoekenga kijkt uiterst tevreden terug op de manier waarop de jubileumeditie van het Dorpsfeest Westerland is verlopen. “Gezellig druk en enorm goed bezocht”, vat hij dit weekend samen. “En het mooie weer was gewoon een extra cadeau voor ons 35-jarig jubileum.” Bezoekersaantallen en veel deelnemers aan de verschillende programma-onderdelen zijn echter niet het belangrijkste bij het jaarlijkse Dorpsfeest en de daaraan verbonden Boerenlandfair benadrukt hij. “We organiseren dit feest met de hele gemeenschap voor de Wieringer verenigingen, waar alle opbrengsten naartoe gaan. Daar doen we het voor en zij kunnen die extra steun goed gebruiken.”

Voorzitter René Hoekenga en burgemeester Jaap Nawijn van de gemeente Hollands Kroon.

De komst van burgemeester Nawijn, die het startschot gaf voor de Obstacle Run zaterdag voelt als een extra steuntje in de rug zegt Hoekenga: “Dat hij zo spontaan ‘ja’ zei op onze uitnodiging is een erkenning voor onze organisatie en alle vrijwilligers die zich ieder jaar weer belangeloos en met heel veel enthousiasme inzetten voor het Dorpsfeest en de fair. Wat die vrijwilligers ieder jaar doen is fantastisch en ik prijs me gelukkig, dat ik voorzitter mag zijn van zo’n organisatie.”


Van pleinfeest in 1982 tot Obstacle Run in 2017

Dorpsfeest Westerland viert jubileum met extra feestelijke programma

WESTERLAND – Het Dorpsfeest Westerland viert dit jaar haar 35-jarig bestaan met een extra feestelijk programma op zaterdag 17 en zondag 18 juni. Naast natuurlijk de bekende Kindermiddag op zaterdag en de Boerenlandfair op zondag vindt er ook een pittige Obstacle Run plaats op zaterdag. Voorzitter René Hoekenga is enthousiast over het programma: “Van sport tot spel en ontspanning. Alles is aanwezig om er een fantastisch feest voor iedereen van te maken.”

Volgens René Hoekenga is het 35-jarig bestaan van het Dorpsfeest een mooi moment om terug te kijken. “35 jaar is bijzonder genoeg om even bij stil te staan”, zegt hij. “Vooral omdat het Dorpsfeest begin jaren ’80 heel spontaan van start ging. Waarbij een groepje mensen met gemeenschapszin een feest organiseerde met als doel geld in te zamelen voor de restauratie van de Nicolaaskerk.” De gemeenschapszin die aan de wieg van het feest stond is er nog steeds weet hij. “De afgelopen 35 jaar zijn we uitgegroeid tot een prachtig evenement met programma-onderdelen die soms vanuit de hele regio bezoekers en deelnemers trekken. Dat geeft voldoening, maar we verliezen nooit ons doel uit het oog; inkomsten genereren voor de Wieringer verenigingen. Dat is al 35 jaar de constante factor.” En voor die constante factor is flink wat mankracht in de vorm van vrijwilligers nodig geeft Hoekenga toe. Ieder jaar zijn dat zo’n honderd mensen die meehelpen tijdens de organisatie. “Daar zijn we uniek in”, zegt hij. “En daar ben ik buitengewoon trots op. Daar moeten we ook zuinig op zijn, want zonder vrijwilligers geen Dorpsfeest.”

Cadeau

Naast al die vrijwilligers heeft het Dorpsfeest natuurlijk ook sponsors nodig. En onlangs ontving de organisatie een prachtig jubileum-cadeau in de vorm van sponsoring door de Rabobank Kop van Noord-Holland. Zij zijn dit jaar medesponsor van de Obstacle Run op zaterdag. Hoekenga: “Een mooier cadeau kun je je als organisatie eigenlijk niet wensen. Want het betekent waardering voor de inzet van al die vrijwilligers en waardering voor onze taak om de Wieringer verenigingen te ondersteunen. Door op onze beurt een zo aantrekkelijk mogelijk programma voor publiek en deelnemers neer te zetten kunnen wij die steun ook blijven geven.”

Een pleinfeest uit de beginjaren van het Dorpsfeest Westerland (foto PR/familie Deijkers).

 


Persberichten 2016:

 

Ruim 6000 euro voor Wieringer verenigingen

donaties-dorpsfeestWESTERLAND – Voorzitter René Hoekenga heeft op zaterdag 19 november namens het bestuur van het Dorpsfeest Westerland de opbrengsten van het Dorpsfeest en de Boerenlandfair overhandigd aan de Wieringer verenigingen. “Dit jaar heeft ons evenement ruim 6000 euro voor de verenigingskassen opgebracht. Een fantastisch bedrag”, aldus een tevreden Hoekenga.

Hij was niet de enige die zich in zijn nopjes toonde tijdens de uitreiking van de opbrengt aan de Wieringer verenigingen, ook de vertegenwoordigers van de aanwezige verenigingen lieten weten blij te zijn met de donatie van het Dorpsfeest Westerland. Steeds meer verenigingen krijgen immers steeds minder of soms zelfs helemaal geen subsidie meer en dan is iedere gift welkom.

“Om ervoor te zorgen, dat de verenigingen ook in de toekomst op financiële steun van het Dorpsfeest kunnen blijven rekenen moeten we afwegingen maken”, zei Hoekenga. “We willen aan de ene kant zoveel mogelijk geld genereren voor de Wieringer verenigingen en tegelijk ons feest zo laagdrempelig mogelijk houden. Dat levert soms lastige keuzes op, bijvoorbeeld of je op een commerciële manier naar bepaalde onderdelen van ons feest moet gaan kijken.” Dat is voor iedereen wennen, gaf hij toe. “Niet alleen voor ons, maar ook voor onze bezoekers. Dat gold dit jaar vooral voor de Boerenlandfair, waar voor het eerst entree werd geheven. Bezoekers toonden hier veel begrip voor. Vooral omdat de volledige opbrengst van die entreegelden vandaag naar de verenigingen gaat.” Het Dorpsfeest is overigens op diverse manieren bezig met geld genereren voor de verenigingen. Zo heeft het bestuur de afgelopen twee jaar heel actief nieuwe sponsors aangetrokken, die tijdens het Dorpsfeest-weekend ook de kans krijgen zich te laten zien. “En ook dat werpt zijn vruchten af”, liet Hoekenga weten.

De aanwezige verenigingen kregen de bijdrage aan de verenigingskas niet zomaar. Zij hebben hiervoor een tegenprestatie moeten neerzetten; het leveren van vrijwilligers voor het organiseren van het Dorpsfeest en de daaraan gekoppelde Boerenlandfair Westerland. Verenigingen die volgend jaar een extraatje willen ontvangen kunnen alle informatie hierover vinden op de contactpagina van deze website.

 

Publiek geniet van bruisend Dorpsfeest en gezellige fair

Run2WESTERLAND – Het Dorpsfeest Westerland en de daaraan verbonden Boerenlandfair lijken dit jaar alle records van bezoekersaantallen en deelnemers te hebben verbroken. Voorzitter René Hoekenga van het Dorpsfeest Westerland is een tevreden man: “Zonnig, gezellig en lekker druk. Zoals ons feest hoort te zijn”, vat hij het afgelopen weekend samen.

Zijn eerste seizoen als voorzitter zit erop en René Hoekenga kijkt met plezier en trots terug op het afgelopen Dorpsfeestweekend. “Dankzij de enorme inzet van een fantastische ploeg vrijwilligers hebben we een gezellig Dorpsfeest en drukbezochte Boerenlandfair neergezet. Daarbij doen we niet onder voor welke grote professionele organisatie dan ook. Daar kunnen we ontzettend trots op zijn.”

Wieringer verenigingen

Grootste succesnummer overdag op zaterdag was de Wieringer Obstacle Run waaraan door zo’n 120 enthousiaste sportievelingen werd deelgenomen. Maar ook de Boerenlandfair op zondag werd beter bezocht dan ooit. Hoekenga is blij met de bezoekersaantallen, maar benadrukt dat die niet het belangrijkste zijn bij het Dorpsfeest. “Voorop staat dat we dit feest samen organiseren voor de Wieringer verenigingen, waar alle opbrengsten naartoe gaan. Zij rekenen op een extraatje van ons en hebben die steun in de rug ook hard nodig.”

Dat betekent voor een non-profitorganisatie als het Dorpsfeest Westerland soms zoeken naar de grens tussen commercieel denken en een toegankelijk, laagdrempelig feest organiseren. Volgens Hoekenga zijn ze daarin uitstekend geslaagd. “Het publiek was tevreden, de deelnemers ook en de Wieringer verenigingen zijn daarmee uiteindelijk de grote winnaars.”

Persberichten 2015:

René Hoekenga nieuwe voorzitter Dorpsfeest Westerland

René Hoekenga (rechts) is vanaf november 2015 de nieuwe bestuursvoorzitter van het Dorpsfeest Westerland, waar ook de Boerenlandfair deel van uitmaakt. Hij volgt Pieter Bregman op, die de voorzittershamer neerlegt vanwege drukke werkzaamheden. René maakt sinds 2010 deel uit van het bestuur van het Dorpsfeest Westerland, waarvan de laatste drie jaar als secretaris. Zijn taken als secretaris worden overgenomen door Niels Deijkers. Pieter Bregman is vanaf zijn jeugd betrokken geweest bij het Dorpsfeest Westerland, en de laatste drie jaar voorzitter geweest. Hij legt de voorzittershamer noodgedwongen neer omdat hij dit niet meer kan combineren met zijn werkzaamheden als mede-eigenaar van twee bedrijven en een druk gezinsleven met jonge kinderen.

Gulle donatie voor Wieringer verenigingen

Voorzitter Pieter Bregman van het Dorpsfeest Westerland, waaronder ook de Boerenlandfair valt, heeft zaterdag 21 november weer een fors aantal Wieringer verenigingen blij gemaakt met een gulle donatie. Dit jaar hebben we met de Boerenlandfair en het Dorpsfeest een bedrag van ruim 4500 euro opgehaald. En dat is een resultaat waar we allemaal trots op mogen zijn!

De aanwezige verenigingen kregen de bijdrage aan de verenigingskas niet zomaar. Zij hebben hiervoor een tegenprestatie moeten leveren; meehelpen tijdens het Dorpsfeest en de Boerenlandfair. Zowel het Dorpsfeest als de Boerenlandfair worden georganiseerd door die worden geleverd door de verenigingen. En traditiegetrouw gaan de opbrengsten van zowel het Dorpsfeest als de fair naar de Wieringer verenigingen die ook meehelpen bij de organisatie. Verenigingen die volgend jaar een extraatje willen ontvangen kunnen hiervoor schriftelijk een aanvraag indienen bij het bestuur van het Dorpsfeest Westerland. Alle gegevens hiervoor zijn te vinden op deze website, op de pagina ‘Contact’.